söndag 6 juni 2021

Drottningmord i Kulbackens bigård

Äntligen är värmen här och våren har kommit i gång. Tack att jag har stödfodrad bin under tidig vår har dem kommit i bra styrka in i pollenrik tid.

Med värmen har även svärmen kommit och jag var med Manfred i tre trädgårdar för att fånga en svärm. Jag gillar att fånga svärmande bi. Det är mycket spänning, strategi samt adrenalin. Dessutom doftar bisvärmen så himla gott. 

Bilden visa mig upp i ett äppleträd med svärmen ovanför till höger.


Just nu skriver jag med en hand som en boxare. Tänkte montera flusterbrädet men bin tyckte väl att det var störande. Gärna går jag fram till flustret för att titta, lukta och lyssna. Ibland tycker bin att det inte finns något att titta på och skrämmar bort mig.

Men förra söndagen på kvällen tyckte jag att det är konstiga rörelser utanför flustret. Dottern och jag kollade läget och bli kort chockad – flera bi höll på med att bära ut drottningen – död. 


Drottningmord i Kulbackens bigård. Vad har hänt? Finns vittnen – ja ungefär 25’000. Jag antar att samhälle har skaffat sig en ny drottning och att den gamla, med grön markering, antigen blev dödat av den nya eller inte längre har fått mat. Så förhoppningsvis kommer en ny chef in i samhälle och livet fortsätter.


Det kalla vädret som våren har skänkt oss medförde att jag inte har öppnat bikuporna för en jättelång tid. När jag försökte leta fram drottningen i mitt samhälle med nummer ett så blir det hopplöst – jag har hur många bi som helst, yngel i alla varianter och honung. Drottningceller fans inte och drottningen gömde sig mellan alla bin.

Det kändes att allt är på gång som det ska vara – det känns jättebra.

***

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar