onsdag 5 december 2018

Bigårdsberättelse för föreningsbigården i Gamleby


Vintern 17-18 var mild till en början och riktig vinter kom i två månader från ungefär mitten av februari- mitten av april. Därefter kom våren i två veckor för att avlösas av högsommar i 3-4 månader med värsta torkan i mannaminne och därmed ingen god blomning av växter.

- Samhällena såg bra ut tills vintern började. Under den sena vintern var bina tvungna att omsätta alla kolhydrater i samhällena med följden att all sent indragen lushonung intogs. Bina reagerade på detta genom att visa på förgiftningssymtom och 4 av 10 invintrade samhällen dog och ett överlevde för att först vid invintringen gå upp i storlek för att kallas samhälle. Dock alla samhällena blev nedsatta i kondition av den sena vintern. 
Vanligtvis brukar de flesta samhällen återhämta och bygga upp sig under våren men eftersom våren blev så kort kunde inte detta ske utan början av sommaren med framförallt ett bra maskrosdrag använde bina till uppbyggnad. Detta gjorde att försommardraget i stort sett uteblev i form av honung. 

- Under sensommaren nötte och slet våra bikamrater så pass bra att det blev ett netto i våra kupor.
Under försommaren genomfördes Grönt Veckoslut med god honungsförsäljning av 2017 års skörd.
Eftersom vi har haft som inriktning att ha 10 samhällen vid invintringen gjordes 4 avläggare med parade drottningar under en period, då inget drag pågick med följd att 3 av dessa samhällen bytte drottningar. Med en dåres envishet slet vi med dessa avläggare så att de blev till slut invintringsdugliga.

- Observationskupan befolkades med ett samhälle, som invintrats på annan plats. Dock hade de inte tillräckligt drag, för att kunna bygga ut sina kakmellanväggar och skörden 8,136 kg såldes via Maxi till en kilopris på 150:-. Överflyttningen av bina till en 10 ramars ln-låda gick mycket bra och de tog emot 1,5 hink bifor och är placerade i annan bigård i väntan på återflytt under april 2019.

- Vår tomt ser fin ut och våra planterade växter gav t.o.m. några mogna små persikor trots torkan.
Vi har under säsongen städat ur och slängt mycket material i vår bod med följd att allt ser bra ut med god överskådlighet.

- Den största behållningen är nog de frågvisa och diskussionslystna biodlarna som har gjort onsdagarna till mycket trevliga efterlängtade med 5-10 biodlare säsongen igenom och på slutet städades observationskupan, fönstren putsades och lokaliteterna sågs över en sista gång inför nästa redan efterlängtade säsong. Vi har även avslutat användandet och städat ur källarlokalen på skolan.

- Trots alla pessimstiska tankar gör våra bina allt för att tillfredställa oss och de drog in 103 kg honung och det får vi vara nöjda med.

- Bina i sina 10 invintrade samhällen hälsade och tackade 20181015 för ett bra samarbete och var nöjda med det foder de fått och längtar även de efter nästa säsong och lovar att de ska göra allt för att klara sig igenom vintern och blev mycket nöjda över sina fina nyinköpta bottnar.

För bigårdsgruppen

Villert Eriksson
Hans-Åke Christiansson
Leif Svensson/Leif

***

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar